La ciència dels titulars cridaners per a l’èxit del copywriting

La ciència dels titulars cridaners per a l'èxit del copywriting

Hi ha una ciència dels titulars cridaners per a l’èxit del copywriting?

Al vertiginós món digital actual, l’atenció és la moneda més valuosa. Amb una oferta aparentment interminable de continguts, els professionals del màrqueting s’esforcen constantment per crear titulars que destaquin entre la multitud i captin l’atenció del públic. No obstant això, crear un titular eficaç és més que un art: també és una ciència. En comprendre la psicologia que hi ha darrere del que fa que un titular cridi l’atenció, els redactors poden crear campanyes més exitoses que ressonin amb el públic objectiu.

En aquesta entrada del bloc, explorarem la ciència que hi ha darrere dels titulars que capten l’atenció i et proporcionarem consells pràctics i fórmules provades que t’ajudaran a assolir l’èxit al copywriting.

La psicologia dels titulars cridaners per a l’èxit del copywriting

Per crear titulars que cridin l’atenció, és important comprendre la psicologia que hi ha darrere de la seva eficàcia. Heus aquí alguns principis que pots utilitzar perquè els teus titulars cridin més l’atenció i tinguin èxit a la redacció publicitària o el copywriting:

1. L’efecte Zeigarnik

L’efecte Zeigarnik és un principi psicològic que afirma que les persones recorden millor les feines incompletes o interrompudes que les completades. En altres paraules, si crees un titular que suggereixi que hi ha alguna cosa que el lector no sap o no ha completat, és més probable que vulgui fer clic i llegir la resta del contingut.

Per exemple:

«Descobreix l’estratègia secreta que utilitzen els professionals del màrqueting digital amb millors resultats per augmentar el teu ROI (però no és el que penses!)»

2. L’economia de l’atenció

A l’actual economia de l’atenció, en què els consumidors són bombardejats amb missatges, és important crear titulars que captin immediatament la seva atenció. Això vol dir utilitzar un llenguatge clar i concís i comunicar un benefici clar.

Per exemple:

«Maximitza el teu ROI de màrqueting digital només en 90 dies amb el nostre pla provat».

3. Efectes de primacia i actualitat

Els efectes de primacia i actualitat fan referència al fet que la gent tendeix a recordar millor els primers i últims elements d’una llista que els del mig. Per aprofitar aquest principi, utilitza la fórmula del llistat als teus titulars i col·loca la informació més important al principi i al final del titular.

Per exemple:

«10 tàctiques provades de màrqueting digital per augmentar les vendes en línia: Del SEO a les xarxes socials».

4. Desencadenants emocionals

Els desencadenants emocionals poden ser una manera poderosa de captar l’atenció de la gent i motivar-la perquè actuï. Una emoció eficaç és la por.

Per exemple:

«¡No deixis que els teus competidors et robin els teus clients! Aprèn les estratègies de màrqueting digital per anar al davant».

5. Fluïdesa cognitiva

La fluïdesa cognitiva es refereix a la facilitat amb què el nostre cervell processa la informació. Els titulars que són fàcils d’entendre i comuniquen un clar benefici tenen més probabilitats de captar l’atenció de la gent.

Per exemple:

«Obté un pla de màrqueting digital personalitzat que funcioni per al teu negoci: sense argot, sense confusió».

Fórmules de titulars que funcionen

Ara que hem vist la psicologia que hi ha darrere dels titulars que criden l’atenció, explorarem algunes fórmules provades de titulars que funcionen per a l’èxit del copywriting:

1) La fórmula «Com fer-ho»

La fórmula Com fer-ho és una fórmula de titular que ofereix una solució o una guia pas a pas per aconseguir un resultat específic. Aquesta fórmula apel·la al desig de coneixement de la gent ia la promesa daconseguir un resultat desitjat.

Consell Creativisocial:  La clau és oferir un benefici clar i específic que el lector pugui aconseguir seguint els passos que s’indiquen a l’article.

Exemples:

 • Com augmentar el retorn de la inversió en màrqueting digital en només 90 dies.
 • Com crear una estratègia de xarxes socials guanyadora per al teu negoci.

2) La fórmula del «llistat»

La fórmula del llistat és una fórmula de titular que presenta la informació en format de llista numerada. Les llistes són populars perquè són fàcils de llegir, visualment atractius i prometen oferir un conjunt clar didees o passos.

Consell Creativisocial:  La clau és oferir un conjunt d’idees o passos específics i processables que el lector pugui posar en pràctica per aconseguir un resultat desitjat.

Exemples:

 • 10 tàctiques de màrqueting digital provades per augmentar les vendes online
 • 7 formes senzilles de millorar la posició del teu lloc web als motors de cerca

3) La fórmula de la «pregunta»

La fórmula de la “pregunta” és una fórmula de titular que planteja una pregunta al lector. Aquesta fórmula és eficaç perquè desperta la curiositat del lector i us anima a seguir llegint per trobar la resposta.

Consell Creativisocial:  L’important és plantejar una pregunta que sigui rellevant per als interessos o punts de dolor del lector i que prometi oferir una solució o informació valuosa a l’article.

Exemples:

 • Estan fracassant els teus esforços de màrqueting digital? Això és el que has de fer
 • Com pots millorar la teva estratègia de màrqueting per correu electrònic?

4) La fórmula de la «bretxa de curiositat»

La fórmula de la «bretxa de curiositat» és una fórmula de titular que crea una sensació de curiositat o misteri en insinuar informació o una història que no es revela immediatament. Aquesta fórmula funciona despertant la curiositat del lector i fent-lo sentir que necessita saber-ne més.

Consell Creativisocial:  La clau és crear una bretxa entre el que el lector sap i el que vol saber, i prometre omplir aquest buit amb informació valuosa o una solució al seu problema.

Exemples:

 • Descobreix l’estratègia secreta de màrqueting digital que utilitzen els millors.
 • L’única cosa que no estàs fent a les teves campanyes de correu electrònic màrqueting (però hauries de fer).

5) La fórmula de la «por»

La fórmula de la «por» és una fórmula de titular que juga amb les pors o els punts febles del lector per captar la seva atenció. Aquesta fórmula és eficaç perquè la gent sol estar més motivada per evitar el dolor o les conseqüències negatives que no pas per la promesa d’un guany.

Consell Creativisocial: La clau és identificar les pors o punts de dolor del lector i oferir-li una solució o informació que l’ajudi a evitar conseqüències negatives. És important utilitzar aquesta fórmula amb compte i no passar-se, ja que un excés d’alarmisme pot desanimar els lectors.

Exemples:

 • Els riscos ocults d’ignorar el SEO per al teu negoci
 • La teva empresa està perdent clients per culpa de la teva estratègia de màrqueting digital?

6) La fórmula de la «promesa»

La fórmula de la «promesa» és una fórmula de titular que fa una promesa audaç al lector. Aquesta fórmula funciona oferint un clar benefici o solució que el lector desitja, i fent-lo creure que ho pot aconseguir llegint l’article.

Consell Creativisocial: La clau és fer una promesa audaç que sigui específica, assolible i rellevant per a les necessitats o desitjos del lector. És important complir la promesa a l’article, en cas contrari, el lector pot sentir-se decebut i perdre la confiança en la marca.

Exemples:

 • Obté més trànsit, clients potencials i vendes amb el nostre pla de màrqueting digital personalitzat
 • La guia definitiva per generar clients potencials i augmentar les vendes amb màrqueting digital

7) La fórmula de l’storytelling

La fórmula de l’storytelling és una fórmula de titulars que utilitza la narració per atraure el lector i establir-hi una connexió. Aquesta fórmula funciona presentant una història interessant que atrau el lector i el fa voler saber-ne més.

Consell Creativisocial : La clau és explicar una història que sigui rellevant per als interessos o els punts febles del lector i que estigui relacionada amb el tema de l’article. És important que la història sigui convincent i fàcil de contar perquè el lector segueixi interessat durant tot l’article.

Examples:

 • Com un empresari va utilitzar el màrqueting digital per portar el seu negoci al següent nivell
 • La sorprenent història de com una campanya a les xarxes socials va salvar un negoci en fallida

Contingut Relacionat:  Com utilitzar l’storytelling al teu màrqueting

8) La fórmula del «secret»

La fórmula del «secret» és una fórmula de titular que promet revelar informació oculta o exclusiva que el lector encara no coneix. Aquesta fórmula funciona aprofitant la curiositat del lector i el desig d’obtenir informació privilegiada.

Consell Creativisocial: La clau és fer que el lector senti que està accedint a una informació que altres no tenen, i complir aquesta promesa, proporcionant valuoses idees o consells a l’article.

Exemples:

 • Les estratègies secretes que utilitzen els millors professionals del màrqueting digital per generar clients potencials i impulsar les vendes
 • Descobreix els secrets de l’èxit de la publicitat a les xarxes socials amb aquests consells d’experts

9) La fórmula «emocional»

La fórmula “emocional” és una fórmula de titular que aprofita les emocions del lector per captar la seva atenció. Aquesta fórmula funciona utilitzant desencadenants emocionals com la felicitat, la tristesa, la ira o la por (que ja hem tractat anteriorment) per crear una forta resposta emocional al lector.

Consell Creativisocial: La clau és utilitzar un llenguatge emocional i desencadenants que siguin rellevants per als interessos o punts de dolor del lector, i complir aquesta promesa emocional, proporcionant informació valuosa o solucions a l’article.

Atenció. És important utilitzar aquesta fórmula amb compte i no manipular o explotar les emocions del lector per captar-ne l’atenció.

Exemples:

 • La commovedora història de com el màrqueting digital va ajudar una empresa en dificultats a mantenir-se a la superfície
 • Per què la teva estratègia de màrqueting digital obsoleta està enfadant els teus clients

Conclusió

Hem explorat la ciència que hi ha darrere dels titulars que criden l’atenció i diverses fórmules de titulars que poden ajudar els professionals del màrqueting, redactors publicitaris (copywriters) i propietaris d’empreses a crear titulars convincents.

És important recordar que els titulars que criden l’atenció són crucials per a l’èxit del copywriting. Amb tant contingut competint per l’atenció del lector, un titular fluix pot fer que el seu article o anunci passi desapercebut.

T’animem a provar els consells i fórmules comentats en aquest post i a experimentar amb diferents estils de titulars per trobar allò que millor funciona per a la teva marca i el teu públic. Testejar és la clau!

Així que endavant, prova aquestes fórmules i crea titulars que captin l’atenció del teu lector i fes que el teu contingut destaqui a l’espai digital.